viết một đoạn văn ngắn nói cách làm bún chả bằng tiếng anh ( có dịch )

viết một đoạn văn ngắn nói cách làm bún chả bằng tiếng anh ( có dịch )

0 bình luận về “viết một đoạn văn ngắn nói cách làm bún chả bằng tiếng anh ( có dịch )”

  1. Bun cha is a very familiar dish to Vietnamese people and satisfied many diners – the way to make Bun Cha is a bit fussy but extremely interesting. First, we take the meat, wash it, pat it dry, cut it to taste. In some stores, I find that sometimes people slice thin but big meat, marinate and grill whole pieces, then cut them into small pieces when eaten. Marinate meat with fish sauce, seasoning powder (or salt), sugar, stock, minced garlic onion, oyster oil & ground pepper. Let the meat sit for at least 2-3 hours, preferably overnight or morning. In the summer, cover or wrap the meat box and keep it in the refrigerator to keep it fresh. Place the meat on the grill, grill it on a charcoal stove, or use an oven and during the baking process, add oil to the side of the grill, the purpose is to avoid drying. a thin layer on top of the pan. For high heat and “grill”, when the meat is cooked on the bottom then turn the meat over (the meat will stick a little bit together, quite like when baking). The meat will probably release some water, but that’s okay. When the meat is cooked on both sides then stir well, let the water dry, this time the meat will turn a darker yellow colour due to the burnt sugar. “Roast” for about 2-3 minutes, until the meat is golden and a little edge is fine. Do not take too long, the meat is easy to dry and hard. After soaking the vermicelli soft enough then boil the water, you can add 1 teaspoon of vinegar to the water (especially if you forget to soak first, you should give vinegar to make the vermicelli more durable), let the vermicelli boiled until nine. Pour out the noodles, rinse cold water for about 30-45 seconds. Drain the paddle well. The bun cha bowl will taste better if you have a few slices of lemongrass or crunchy carrots, right 🙂 The way is simple, carrots and chowder are thin, but don’t be too thin, eat crunchy (can be trimmed flowers for beauty), shock carrots and kohlrabi with a little salt, leave for about 5 minutes and then rinse thoroughly with cold water. Next, mix carrot & kohlrabi with a little vinegar or lemon, sugar and a little fish sauce to taste sweet. Finally, add a little garlic and minced chilli and mix well. With bun cha, we have to mix a little sweetness, followed by a salty and sour taste, it looks better. In addition, make the sauce a few hours before eating, when you eat, reheat the sauce to warm, then drop the minced chilli garlic and enjoy the taste of the homeland.

     Dịch:

    Bún chả là một món ăn vô cùng quen thuộc với con người người Việt Nam lại làm hài lòng rất nhiều thực khách – cách làm Bún chả có hơi cầu kì nhưng vô cùng thú vị. Đầu tiên ta lấy thịt rửa sạch, thấm khô, thái miếng vừa ăn. Ở một số cửa hàng mình thấy đôi khi người ta thái lát thịt mỏng nhưng to bản, ướp và nướng nguyên cả miếng, khi ăn mới cắt ra thành các miếng nhỏ. Ướp thịt với nước mắm, bột gia vị (hoặc muối), đường, nước hàng, hành tỏi băm nhỏ, dầu hào & tiêu xay. Để ít nhất 2-3 tiếng cho thịt ngấm, tốt nhất là ướp qua đêm  hoặc ướp từ sáng. Trời mùa hè thì nên đậy hoặc bọc kín hộp thịt và để trong tủ lạnh để giữ cho thịt tươi. Xếp thịt lên vỉ nướng, nướng thịt trên bếp than, hoặc dùng lò nướng  và trong quá trình nướng, khi lật mặt thịt cũng nên phết thêm dầu ăn, mục đích là để tránh cho thịt bị khô.Cho thịt vào chảo, dàn đều một lớp mỏng trên mặt chảo. Để lửa to và “nướng”, khi thịt chín mặt dưới rồi thì lật mặt thịt (thịt sẽ hơi dính vào nhau một chút, cũng khá giống như khi nướng). Thịt có thể sẽ tiết ra chút nước, nhưng không sao. Đến khi thịt chín cả hai mặt rồi thì đảo đều, cho nước cạn, lúc này thịt sẽ chuyển sang màu vàng sậm hơn do đường cháy. “Rang” thêm khoảng 2-3 phút, đến khi thịt vàng và hơi xém cạnh một chút là được. Không nên làm lâu quá, thịt dễ bị khô và cứng. Sau khi ngâm bún đủ mềm rồi thì đun sôi nước, các bạn có thể cho vào nước đun 1 thìa dấm (nhất là nếu quên ngâm trước thì nên cho dấm để khi luộc bún được dai hơn), cho bún vào luộc đến khi bún chín. Đổ bún ra rá, xả nước lạnh trong khoảng 30 – 45 giây. Xóc cho thật ráo nước. Bát bún chả sẽ ngon hơn nếu có thêm vài lát su hào hoặc cà rốt mỏng giòn tan nhỉ 🙂 Cách làm thì đơn giản thôi, cà rốt và su hào thái mỏng, nhưng đừng mỏng quá, ăn mất giòn (có thể tỉa hoa cho đẹp), xóc cà rốt và su hào với chút muối, để khoảng 5 phút rồi xả lại thật sạch bằng nước lạnh. Tiếp theo trộn cà rốt & su hào với chút dấm hoặc chanh, đường và ít nước mắm sao cho mặn ngọt vừa ăn. Cuối cùng cho thêm ít tỏi ớt băm và trộn đều. Với bún chả thì chúng ta phải pha vị ngọt nhiều một chút, tiếp đến vị mặn và chua thì có vẻ ngon hơn. Ngoài ra, pha nước chấm trước khi ăn một vài tiếng đồng hồ, đến khi ăn thì hâm nước chấm lại cho nóng ấm rồi thả tỏi ớt đã băm nhuyễn vào và thưởng thức hương vị của quê hương.

    # viết mún xỉu ;=;

    Bình luận

Viết một bình luận